Telesna drža in zdrs medeničnih organov ...Kako sta povezana?

Osnovna funkcija mišic medeničnega dna je zagotavljanje podpore notranjim organom. Vedno bolj se prepoznava tudi njihova pomembna vloga pri stabilizaciji trupa in nadzoru telesne drže.


Številni dejavniki, npr: prekomerna telesna teža, nosečnost, starost, dvigovanje težkih bremen in nepravilni dihalni vzorci) lahko vplivajo na postopno slabitev mišic medeničnega dna. To vodi v nezadostno podporo notranjih organov. Tudi nepravilnost v poravnavi medenično-ledvenega predela ima lahko škodljiv vpliv na aktivacijo in koordinacijo mišic medeničnega dna.

Telesna drža in naravnanost sta ključni za preprečevanje motenj v delovanju medeničnega dna pri ženskah, kot je na primer uhajanje urina ali povešanje (prolaps) notranjih organov (maternica, mehur, danka). Zdrs organov prinaša številne težave in nelagodja. Zazna se ga lahko tudi v obliki bulice na izhodu nožnice. Več o simtomih zdrsov si lahko preberete tu.

Ko se povesi mehur (cistokela) ali sečnica (uretrokela)


Povešanje danke (rektokela) povleče navzdol zadnjo steno nožnice.

Zdrs malega črevesja (enterokela):
 Zdrs maternice (prolaps):





Če imate kateregakoli od naštetih simptomov, se zavedajte, da to NI normalno stanje:

- pritisk navzdol ali napetost v vagini ali danki
- izbočenje trebuha med katerokoli vajo (trebušnjak, dvigovanje uteži…)
- bolečina, uhajanje urina, pritisk pri katerikoli vsakodnevni aktivnosti.

Skrb za pravilno držo v vsakodnevnem življenju je skrb za medenično dno. Enostavna in funkcionalna strategija za preprečevanje zdrsa je izbira primernega gibanja in življenjskega sloga, ki ne poveča pritiska navzdol. Sistematični program, kot je na primer Low Pressure Fitness (ali Spiralna stabilizacija), pomaga izboljšati telesno držo in koordinacijo globokih trebušnih mišic pri novih gibalnih in posturalnih vzrocih. Obenem pa upravlja z znotraj trebušnim pritiskom, ki neposredno vpliva na simptome zdrsa. Pomembna je osredotočenost na podaljšanje hrbtenice in medenice. Z sproščanjem medenice in raztegom hrbtenice omogočimo medeničnemu dnu, da zagotovi boljšo podporo za notranje organe.

V nekaj tednih redne vadbe boste zaznali spremembe:

- zmanjšan pritisk in nepetost v medenici.
- trebušne mišice bodo bolj čvrste,
- pas se bo zožal
- zmanjšanje bolečine v medenici in hrbtu
- bolečine in nelagodje pri spolnih odnosih se zmanjšajo.