Zakaj rahlo pokrčena kolena ko delamo vaje stoje..

Ste se kdaj spraševali zakaj vam pri pilatesu ali pri kateri koli drugi vadbi vaditelj da navodila: "kolena naj bodo rahlo pokrčena"  medtem ko delate neko vajo v stoječem položaju?

Na kratko:  V skupini težko preverimo pravilno izvajanje vaje pri vsakem posamezniku, zato se je včasih  potrebno zatečt v "preventivne ukrepe". Z navodilom rahlo pokrčenih kolen se izognemo hiperekstenziji oz. pretiranemu iztegu kolen, posledično lažje poravnamo medenico in hrbtenico v položaj, ki je čimbližje nevtralnemu.


Daljša razlaga.
Veliko ljudi, posebej žensk, ki so na splošno bolj gibljive, je vajenih stati v hiperekstenziji kolen. To pomeni, da so kolena bolj iztegnjena kot je optimalno. Rečemo tudi, da je koleno zaklenjeno. Takrat koleno ne podpirajo več mišice ampak sklep sloni na pasivnih strukturah, torej na vezeh. Preobremenitev pasivnih struktur vodi v mikropoškodbe in te se težje obnavljajo kot mikropoškodbe mišic.


Položaj kolen pa ključno vpliva na telesno držo. Na spodnji sliki so prikazane štiri telesne drže. Zadnja je uravnotežena, idealna drža. Prve tri so kompenzacijske. Pri vseh treh je skupno to, da so kolena v hiperekstenziji. Hiperekstenzija kolen je lahko vzrok ali pa prilagoditev na neko drugo nepravilnost, ki je nastopila. 



Pri ženskah je najpogostejša drža s povečano lordozo kjer je medenica nagnjena naprej,  Pri moških večkrat opazimo raven hrbet in nagib hrbta nazaj (2. in 3. slika).

Kadar je naša običajna telesna drža nepravilna, nam navodilo, naj rahlo pokrčimo kolena omogočijo prosto gibanje medenice naprej in nazaj in s tem iskanje njenega optimalnega položaja. Ko je medenica poravnana ima tudi hrbtenica dobro bazo, na kateri se lahko poravna in sprosti pritisk med vretenci. Ko je hrbtenica v optimalnem položaju, se aktivirajo globoki stabilizatorji trupa, ki omogočajo zdravo gibanje.

Vendar je "rahlo pokrčite kolena" zelo splošno navodilo. Vsak posameznik ima svoj optimalen kot v kolenih, ki je odvisen od mišičnega tonusa nog in mišic medenice. Bolj kot so primikalke kolkov (mišice s katerimi dvignete nogo) skrajšane, bolj pokrčeno bo koleno, če boste želeli optimalno lego medenice.

Po metodi Spiralne stabilizacije hrbtenice (SMS metoda) najdemo pravilni položaj medenice in kolen s pomočjo aktivacije mišičnih verig. In sicer s preprostim navodilom, naj vadeči iz rahlega počepa počasi (sprva zares pooočasi) izteguje kolena in istočasno močno stiska mišice zadnjice.  



Tako aktiviramo spiralno mišično verigo, ki poteka tudi preko kolena in omeji njegov prekomeren izteg. To začutimo kot rahel zateg za koleni. Če gremo preko tega, se spremeni krivina v hrbtenici, mišice zadnjice pa morajo popustiti.  

Čeprav je navodilo preprosto pa izvedba ni vedno enostavna in navadno potrebuje precej ponovitev in pomoči terapevta pri zaznavanju teh občutkov. Posledično je na začetku potrebna manjša skupina ali individualno delo. 

dipl. kinez. Vanja Rogač

SMS ZAČETNI TEČAJ V KOPRU  organiziramo - 11.,12., 18. in 19. november1